Uzevši u obzir povoljne klimatske činioce i netaknutu prirodu u kojoj je Banja smeštena, može se reci da je idealno mesto za boravak svakog čoveka svakodnevno izloženog stresu i štetnim uticajima iz vazduha, vode, hrane. Povratak prirodi je iskonska težnja sve većeg broja ljudi, a ovaj ekološki biser, pruža mogućnost njenog ostvarenja.

Klima je izuzetno blaga, umereno-kontinentalna. Temperatura vazduha je bez većih dnevnih i godišnjih kolebanja. Planinski obronci obrasli su gustom šumom bresta, bukve, hrasta, belog jasena, cera, graba, lipe, kao i sa 5 hektara četinarske šume koja čitavom predelu daje nezaboravan izgled.

Sama Banja smeštena je u uzanoj kotlini rečice Banje, više izgradjena na levoj nego na njenoj desnoj obali.

Sa desne se obale, u oštrom nagibu penje planina Vujan, dok je leva obala ipak nešto prostranija i planinski venac ima blagi nagib. Planinski obronci obrasli su gustom šumom bresta, bukve, hrasta, belog jasena, cera, graba, lipe, kao i sa 5 hektara četinarske šume koja čitavom predelu daje nezaboravan izgled.Šumski pejzaži mestimično su ispresecani proplancima koji su u proleće iIi leto prekriveni raznobojnim cvetnim ćilimima.

Vazduh je ovde, čist, planinski, a tišina i mir veličanstveni.Temperatura vazduha je bez većih dnevnih i godišnjih kolebanja. U vrelim letnjim mesecima, kada u ravničarskim predelima vladaju velike žege, ovde je temperatura niža za nekoliko stepeni, a noći su vrlo prijatne i sveže. I vazdušna strujanja su umerena, zbog već opisane zaklonjenosti Banje planinskim vencima i bogatim biljnim pokrivačem, ali to ne znači da nema dovoljno sunca i sunčanih dana.

lokacija 360 facebookW twitterW instagramW youtubeW

 

Kontakt Info

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Gornja Trepča
32215 Gornja Trepča, Srbija

Centrala:
tel: +381 (0) 32 822 063

Recepcija:

Facebook

Map Info