Lekovita svojstva Atomske banje Gornja Trepča poznata su od davnina, pretpostavlja se od rimskog perioda. 1890. godine izgrađeno je prvo banjsko kupatilo, tako da se ova godina smatra zvaničnim početkom banjskog turizma.Početkom 1970. godine Balneološki institut iz Beograda posle fizičko-hemijskih analiza termomineralne vode uvrstio je Gornju Trepču u red prirodnih lečilišta. Atomska Banja je 2008. godine privatizovana. Novi vlasnik je u potpunosti rekonstruisao sve postojece kapaciteteu i doveo uslove rehabilitacije i boravka u banji na evropski nivo. Pocetkom 2012. Zavrsen je novi hotel, Vujan, koji je dao potpuno novu dimenziju u rehabilitaciji i smestaju posetilaca. U Atomskoj banji je 2010.godine osnovana i Specijalna bolnica za rehabilitaciju obolelih od reumatskih i neuroloskih bolesti.

Kada su termomineralni izvori Gornje Trepče počeli da se koriste za lečenje, nije poznato. Smatra se da su njena lekovita svojstva korišćena jos od davnina.Kada su u Čačku otkrivene rimske terme iz III veka naše ere, njihova veličina i način gradnje, ukazivale su na postojanje velikog rimskog naselja. Može se pretpostaviti da su i rimski legionari lek za svoje oronulo zdravlje nalazili u izvorima Gornje Trepče. Priča se da su i učesnici kosovskog boja, junaci I I II srpskog ustanka vidali svoje rane u banjskoj vodi.

Ono što sa sigurnošću danas znamo je da je krajem XIX veka Tanasije Nikitović, iz Gornje Trepče, posmatrao i proučavao vodu na izvorištu i pošto se uverio u njenu lekovitost, odluči da sagradi jedan bazen za kupanje. Ozidao ga je od kamena koji se nalazio oko izvora, u dužini od dva i visini od pola metra, bez krova.To je bilo 1890.godine. Početkom XX veka uprava manastira dogradila je kupatila, a 1934.godine podigla je zgradu sa deset soba i jednu kafanu.

Vršeći fizičko-hemijska istraživanja termomineralne vode u Trepči, 1904.godine, dr M.Nikolič i dr A.Zege opisali su i banjsko mesto. Zapazili su da postoje četiri brvnare u koje se može smestiti 50 do 60 bolesnika, jedna seoska i jedna manastirska mehana, prostor za kupanje koji je neuređen. Sezona traje od juna do septembra. Putevi su loši i neprohodni. Teško pokretni i nepokretni pacijenti nose se na rukama do kupališta.

Prvi upravnik trepčanske banje koga je Oblasni odbor Šumadijske oblasti iz Kragujevca, 13.07.1928.godine, postavio, dr Mihaila Mladenovića, lekara iz Čačka.

Zna se da je 1947.godine primarijus Svetozar Zarić, šef Internog odeljenja bolnice u Čačku, dao svoje mišljenje o lekovitosti vode u Gornjoj Trepči, jer je dejstva ove vode na pacijente koje je slao u Banju Trepču proučavao još od 1927. Između ostalih, i njegovo stručno mišljenje uticalo je da se 1955.godine osnuje “Narodno Kupatilo Gornja Trepča”. Za prvog upravnika je postavljen Ostoja Urosević iz Gornje Trepče.

Šezdesetih godina prošlog veka banja je kao i svih prethodnih decenija imala lokalni karakter, što se vidi kroz posetilački promet, koji se precizno vodi od 1956.godine. Prosečno je u Banju dolazilo 730 gostiju godišnje. Ali krajem šezdesetih taj broj počinje vrtoglavo da raste, tako da 1969.godine Banja belezi broj od 3500 posetilaca. Taj trend rasta nastavljen je i početkom sedamdesetih. Prema broju posetilaca, 1973. Banja se našla na devetom a 1974.godine na petom mestu, među banjama Srbije. Najveći broj posetilaca registrovan je 1988.godine, 17857 gostiju.

lokacija 360 facebookW twitterW instagramW youtubeW

 

Kontakt Info

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Gornja Trepča
32215 Gornja Trepča, Srbija

Centrala:
tel: +381 (0) 32 822 063

Recepcija:

Facebook

Map Info