Dijagnostika predstavlja proces koji vodi do dijagnoze bolesti. Dijagnostika, odnosno pravilno postavljanje dijagnoze, osnova je za dobro lecenje. U procesu postavljanja dijagnoze lekar se rukovodi simptomima i znacima bolesti. Simptomi bolesti predstavljaju tegobe koje bolesnik sam oseca, odnosno primecuje, dok znakove bolesti lekar sam uocava na pacijentu. Proces dijagnostike se sastoji od dijagnostickih metoda u koje spadaju anamneza, inspekcija, palpacija, auskultacija i ostale dijagnosticke metode. Cilj dijagnostickih metoda je dobijanje korisnih informacija o tome sta se desava u organizmu, sta je uzrokovalo bolest, sta se moze uciniti da se problem resi i kakve su sanse za uspeh.

Sa jedne strane, za postavljanje dijagnoze bolesti, ponekad je dovoljan samo osnovni fizikalni pregled koji lekar izvodi u svojoj ordinaciji uz eventualnu upotrebu osnovnih medicinskih aparata, poput stetoskopa. Sa druge strane, određene dijagnostičke metode zahtevaju ne samo složeniju opremu već i izvođenje u strogo kontrolisanim uslovima.

 

 • Laboratorijska dijagnostika

  Laboratorijska dijagnostika predstavlja bitan faktor u medicini, dajući zajedno sa ostalim dijagnostičkim pokazateljima objektivne informacije o zdravlju jedne osobe. Rezultati LABORATORIJSKIH ispitivanja pomažu lekaru u proceni zdravstvenog stanja pacijenta.
  Laboratorijske analize koriste lekari u svakodnevnom radu i od značaja su za:

  • postavljanje dijagnoze
  • procenu težine bolesti
  • praćenje razvoja bolesti
  • praćenje efekta određene terapije

  Prilikom postavljanja dijagnoze, dobijene vrednosti se porede sa referentnim vrednostima, dok se za praćenje toka bolesti, kao i efekta terapije, nalazi pacijenta se upoređuju sa njegovim ranijim nalazima.

  Ukoliko pacijent nema zdravstve tegobe, preporuka je da se krvna slika (KKS), pregled urina i osnovne biohemijske analize (glukoza, holesterol, trigliceridi, urea, kreatinin, mokraćna kiselina, bilirubin, AST, ALT, ALP, gvoždje, itd.) iz preventivnih razloga rade svakih sest meseci ili najmanje jednom godišnje. Te analize će poslužiti lekaru da prati zdravstveno stanje pacijenta. Na taj način se kod zdravih osoba mogu predvideti, odložiti ili sprečiti nastajanja odredjenih oboljenja. (npr. lipidni status kao važan faktor rizika ateroskleroze).Ukoliko pacijent ima zdravstvene tegobe, tada lekar,po potrebi, upućuje pacijenta u laboratoriju sa uputom koji sadrži analize koje se trebaju uraditi.

 • Ultrazvučna dijagnostika

  Zahvaljujući jednostavnosti i neškodljivosti izvođenja pregleda, ultrazvuk predstavlja pouzdanu i efikasnu metodu u otkrivanju i praćenju različitih obolenja organa kao što su:

  Organi trbusne duplje, kostano zglobni sistem, stitasta zlezda, dojka i dr. Tehnika pregleda se zasniva na zvučnim talasima visoke frekvence koji prolaze kroz tkiva i organe, odbijaju se različitim brzinama, vraćaju se ka sondi i vizuelizuju na ekranu.

  Ultrazvuk abdomena je dijagnostička metoda koja ima za cilj prikazivanje strukture različitih organa u trbušnoj duplji i oboljenja istih: urođene anomalije, zapaljenske promene - akutne i hronične, ciste, benigni i maligni tumori, ciroza jetre, kalkuloza (kamenci) žučne kese i bubrega, prisustvo slobodne tečnosti u trbušnoj duplji, aneurizme (proširenja) i aterosklerotični plakovi (naslage) na velikim krvnim sudovima, povrede.

  Ultrazvuk kostano zglobnog sistema je visoko sofisticirana, neskodljiva i veoma precizna dijagnosticka metoda kojom mozemo vizualizovati promene na zglobnim strukturama( hrskavica, sinovija, kapsula zgloba), pripojima i strukturi tetiva i ligamenata, misicima i dr. Ima izuzetan znacaj u dijagnostifikovanju zapaljenskih i degenerativnih oboljenja zgloba, povreda i oboljenja misica, povreda i upala ligamenata, tetiva.

 • Specijalističke i subspecijalističke ambulante

  Ambulanta Fizikalne medicine i rehabilitacije

  Fizijatri su vazan deo tima medicinskih stručnjaka za prevenciju, dijagnostiku, lečenje i rehabilitaciju u slučajevima raznih stečenih oboljenja i kongenitalnih deformiteta odraslih i dece. To se odnosi na sve osobe sa neurološkim, neurohirurškim, reumatološkim, ortopedskim i traumatološkim obolenjima, sportskim i drugim povredama dece i odraslih. Za svakog pacijenta se pravi individualni plan lečenja i rehabilitacije koji se svakodnevno prilagođava trenutnom subjektivnom i objektivnom stanju. Lekari fizijatri i viši fizioterapeuti su u stalnom međusobnom kontaktu jer se pokazalo da se najbolji odabir terapije postiže samo timskim radom.

  Pravilan i stručan oporavak koji se postiže ovakvim multidisciplinarnim pristupom omogućava pacijentima koji se lece u ovoj Ustanovi uspešno vraćanje svakodnevnim aktivnostima.

  U okviru ove ambulante leče se:

  • degenerativne reumatske bolesti ,artroze: kukova, kolena, sitnih zglobova šaka, kičmenog stuba
  • zapaljenske reumatske bolesti (reumatoidni artritis) u mirnoj fazi bolesti
  • vanzglobni reumatizam – bolesti tetiva ili ligamenata , pripoja tetiva i ligamenata, tetivnih omotača, burzi
  • stanja posle povreda mišića, tetiva, ligamenata, preloma kostiju(distenzije, distorzije, frakture…),
  • neuroloski deficiti kod obolelih od Sclerosis Multiplex, Parkinsonove bolesti, centrelne i periferne oduzetosti posle moždanog udara, posledice tumora mozga… povrede perifernih nerava, neuralgije, kompresivne neuropatije, polineuropatije , dijabetesna polineuropatija, razvojni poremećaj dece u toku intrauterinog razvoja ...

  Ambulanta Interne medicine

  Interna medicina predstavlja medicinsku specijalnost koja se bavi proučavanjem, lečenjem i sprečavanjem unutrašnjih bolesti, kao što su bolesti srca, pluća, krvi i krvnih sudova, organa za varenje, bubrega i sl.Lekar Internista koristi sve anamnestičke podatke koje dobija od pacijenata ili njegove rodbine, fizikalni pregled i dijagnostičke procedure koje se obavljaju radi prevencije ili dijagnostike oboljenja. Odgovornosti lekara interniste, jeste da obrazuje i usmeri pacijenta kako da modifikuje svoj način života, da ga psihološki posavetuje, da daje lekove i uputi pacijenta kako da koristi prepisane lekove.

  Neka od najcescih stanja koje internisti proučavaju i leče u nasoj Ustanovi:

  • Hipertenzija
  • Koronarna bolest
  • Dijabetes mellitus (šećerna bolest)
  • Anemije
  • Hipotireoza i hipertireoza
  • Hronična opstruktivna plućna bolest (HOPB)
  • Oboljenje jetre
  • Renalna insuficijencija

  Reumatoloska ambulanta

  Poznato je da postoje različite reumatske bolesti koje mogu biti izazvane zapaljenjem, mehaničkim oštećenjima ili promenama u metabolizmu, a ređe se javljaju kao posledica autoimunih poremećaja čiji rezultat je stvaranje antitela protiv struktura sopstvenog organizma. Iako je medicina u velikoj meri razjasnila načine na koje ove bolesti nastaju i dalje postoje slučajevi kada uzroci reumatskih tegoba ostaju nepoznati. Tada lečenje nije uzročno već simptomatsko, ali se ipak nastoji da se bolest zaustavi i spreči dalje oštećenje organizma. Da bi se reumatske bolesti lečile prvo ih treba dijagnostikovati. U procesu dijagnostike, kojom se bave reumatolozi, osim detaljnog kliničkog pregleda, važnu ulogu imaju i dopunske dijagnostičke metode. Tu spadaju laboratorijske analize i metode vizualizacije: rendgen, nuklearna magnetna rezonanca i kostano-zglobni ili misicno-skeletni ultrazvuk. Mišićno-skeletni ultrazvuk je danas veoma važna metoda u dijagnostici, ali i u praćenju efekata terapije velikog broja reumatskih obolenja u prvom redu reumatoidnog artritisa ali i ostalih zapaljenjskih i degenerativnih reumatskih bolesti.

  U okviru reumatoloske ambulante mozete obaviti:

  • Pregled lekara reumatologa
  • Dijagnosticki ultrazvucni pregled

  U okviru ove ambulante leče se:

  • degenerativne reumatske bolesti ,artroze: kukova, kolena, sitnih zglobova šaka, kičmenog stuba
  • zapaljenske reumatske bolesti (reumatoidni artritis, ankilozirajusi spondilitis, psorijazni, reaktivni i drugi artritisi...)
  • vanzglobni reumatizam – bolesti tetiva ili ligamenata , pripoja tetiva i ligamenata, tetivnih omotača, burzi...
  • metabolicke reumatske bolesti: giht
  • stanja posle povreda mišića, tetiva, ligamenata, preloma kostiju(distenzije, distorzije, frakture…),

  NEUROLOSKA AMBULANTA

  Sam predmet interesovanja neurologa jeste centralni nervni sistem, gde spadaju mozak i kičmena moždina, ali i njima veoma bliske strukture krvnih sudova, perifernih nerava i veza nerava sa muskulaturom. Posebno se bavi opisom i objašnjenjem kliničke slike bolesti prouzrokovane patološkim procesima i lezijama u određenim strukturama nervnog sistema ili poremećajima u njegovom funkcionisanju. Pri tome „rasvetljava“ osnovu, uzrok sledećih tegoba: glavobolja i drugih bolova, vrtoglavica, kriza svesti, utrnulosti, grčeva, slabosti, tremora, smetnji govora, zaboravnosti... Lečenje pojedinih neuroloških bolesti moze biti vrlo “jednostavno”, dok drugih vrlo kompleksno – usmereno prevashodno ka uzroku, a potom i ka simptomu. Pri tome se upotrebljavaju razlicite formulacije lekova, operativno lečenje, fizikalne procedure, logopedski tretmani.

  U okviru neuroloske ambulante mozete obaviti:

  • Pregled lekara neurologa; dijagnosticki pristup
  • Kontrolni-konsultativni pregled pacijenta na rehabilitaciji

lokacija 360 facebookW twitterW instagramW youtubeW

 

Kontakt Info

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Gornja Trepča
32215 Gornja Trepča, Srbija

Centrala:
tel: +381 (0) 32 822 063

Recepcija:

Facebook

Map Info